Microsoft start pilot met flowbatterijen voor datacenters

16-08-2016 12:20 | Door: Hidde Middelweerd

Microsoft gaat het gebruik van flowbatterijen voor zijn datacenters onderzoeken en testen. Deze veelbelovende batterijen moeten het makkelijker maken om datacenters van duurzame stroom te voorzien.

Om dit doel te bereiken slaat Microsoft de handen ineen met energiebedrijf NRG Energy, de Universiteit van Texas en Primus Power, een start-up gespecialiseerd in flowbatterijen. Dit meldt Datacenterknowledge.com.

Grootverbruikers

Datacenters verbruiken erg veel energie en doen dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om deze grootverbruikers dag en nacht van energie te voorzien, schieten duurzame energiebronnen momenteel tekort. Microsoft maakt momenteel dan ook vooral gebruik van het reguliere elektriciteitsnet om haar datacenters van stroom te voorzien. Sterker nog, Microsoft koopt hier jaarlijks ongeveer 3,500 GWh aan elektriciteit voor in.

Flowbatterijen

Flowbatterijen moeten hier verandering in brengen. Deze batterijen worden gezien als de grote belofte op het gebied van energieopslag. Zo heeft een flowbatterij een aanzienlijk langere levensduur dan de traditionele lithium-ion batterij. Daarnaast laadt hij veel sneller op en produceert hij geen schadelijke stoffen.

Zowel Microsoft als NRG investeren $ 1 mln in de pilot.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Datacenterknowledge.com | Foto: John McStravick via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT