Recover-E: recycle-programma voor ICT-sector

Recover-E: recycle-programma voor ICT-sector

11-10-2013 12:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV heeft in samenwerking met Siso het programma Recover-E ontwikkeld voor het hergebruik van hardware.

De innovatieve dienst maakt het mogelijk om ICT-hardware zoals computers volledig te hergebruiken. Het programma – donderdag gelanceerd op de Dag van de Duurzaamheid – is ontwikkeld ter bevordering van de circulaire economie waarin goederen niet worden vernietigd maar opnieuw worden gebruikt.

In de ICT-sector is er vrijwel geen transparantie voor bedrijven waar de oude hardware terechtkomt. Vaak wordt dit verbrand of in sommige gevallen illegaal geëxporteerd. Vaak gaan er kostbare grondstoffen verloren en verdwijnen in het milieu.

De komst van het unieke recycle programma moet de teloorgang van deze grondstoffen bestrijden door optimale re-design, re-use en recycle, waarbij het behoud van grondstoffen voorop staat.

Systeem

Een belangrijk onderdeel van Recover-E is het track & trace-systeem en de database voor verzameling van informatie. “Daarmee is sturing mogelijk van producten en materialen, voordat het beschikbaar komt voor recycling”, aldus Ed Alting Siberg van Siso.

De zakelijk ICT-gebruiker heeft het heft in handen wat betreft de omgang met de producten en materialen. Ondernemers kunnen het programma gebruiken in onderhandelingen met hardware-leveranciers.

Momenteel is Recover-E gericht op de zakelijke kant van ICT-gebruikers. In de toekomst wordt er gekeken naar uitbreiding voor consumentengebruik.

 

Bron: duurzaam-ondernemen

Foto: Steve Clancy

 

 

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT