Greenpeace zet big data in om kostbare bossen te behouden

08-09-2016 17:00 | Door: Hidde Middelweerd

Greenpeace introduceert een methode waarmee ’s werelds meest kostbare bossen met hoge koolstofvoorraden, door middel van big data, in kaart worden gebracht. De zogeheten High Carbon Stock Approach (HCS-methode) helpt producenten van bijvoorbeeld palmolie en rubber om benodigde grondstoffen niet uit deze bossen te halen.

Veel bedrijven willen wel veranderingen aanbrengen in hun bevoorradingsketen, maar weten niet hoe. Met de HCS-methode identificeert Greenpeace kostbare bossen aan de hand van factoren als biodiversiteit, dichtheid van de vegetatie, koolstofvoorraden, et cetera. Op deze manier biedt de NGO een helpende hand.

De methode identificeert namelijk ook gebieden die al in een verslechterde staat verkeren en dus beter geschikt zijn voor het winnen van grondstoffen. Op deze manier wordt de ontbossing van kostbare bossen tegen gegaan.

Indonesië

Greenpeace sloeg de handen ineen met NGO’s en bedrijven in Indonesië om de methode te ontwikkelen en ontbossing tegen te gaan. In de Zuidoost Aziatische archipel is dat namelijk al jaren een groot probleem.

Steun

Greenpeace kan op veel steun rekenen voor de HCS-methode. Zelfs bedrijven waar Greenpeace lang campagne tegen gevoerd heeft, steunen de uitrol van de methode.

Greenpeace werkt samen met bedrijven als P&G en Unilever aan de methode. Ook palmolie-fabrikanten Wilmar, Musim Mas and Agropalma werken mee aan het initiatief.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT