Nieuwe methode maakt energieverbruik van software inzichtelijk

09-09-2016 15:00 | Door: Hidde Middelweerd

Een nieuwe methode maakt het mogelijk om het energieverbruik van software te meten. Ontwikkelaars van software kunnen deze methode gebruiken om duurzamere software te produceren. Ook het energieverbruik van bestaande software kan op deze manier aanzienlijk verminderd worden.

De methode werd ontwikkeld door onderzoeker Erik Jagroep, promovendus aan de Universiteit Utrecht en consultant bij Centric. Zijn onderzoek werd vorige maand gepubliceerd in het vakblad Computing.

Een belangrijk deel van het energieverbruik van hardware is toe te schrijven aan de software die erop draait. Tot op heden kon echter niet worden vastgesteld hoe groot dat aandeel daadwerkelijk is.

Energieverbruik software

De methode geeft, door middel van analyses op detailniveau, precies aan welke onderdelen binnen de architectuur van de software het meeste energie verbruiken. Jagroep in een persbericht: “Hierdoor kunnen softwareproducenten het energieverbruik optimaliseren waar de impact het grootst is.”

Ook op bestaande software kan energie bespaard worden. Zo paste Centric onlangs de architectuur van zijn software aan, wat leidde tot een energiebesparing van 67 procent.

ICT-sector

Binnen de ICT kan deze methode een belangrijke rol spelen in het verduurzamen van de sector. De ICT-sector is namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 10 procent van het energieverbruik op aarde, stelt Centric.

Professor dr. Sjaak Brinkkemper van de Universiteit Utrecht, begeleider van Jagroep: “Ik verwacht dat het een artikel met veel impact wordt en dus veel geciteerd gaat worden.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Centric | Foto: public domain

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT