Nieuwe software verduurzaamt onderhoud van schepen

16-09-2016 07:09 | Door: Hidde Middelweerd

Een consortium van technologieleveranciers, onder leiding van BAE Systems, ontwikkelt software die de apparatuur-, brandstof- en energieprestaties van schepen monitort. De technologie levert real-time data, waarmee maritieme organisaties de efficiëntie hun vloot kunnen optimaliseren.

De software heet Ship Energy Assessment - Condition Optimization & Routing Enhancement System, ofwel Sea-Cores. BAE Systems werkt samen met de University of Southampton en technologieleveranciers James Fisher and Sons plc, Fugro en OsiSoft UK om de software te realiseren.

Big data

BAE Systems test de technologie momenteel op een commerciële tanker. De software verzamelt tot het einde van 2016 big data, waarmee de operationele prestaties van het vaartuig geoptimaliseerd worden.

Royal Navy

De technologie wordt na de testfase door de Britse Royal Navy in gebruik genomen. Chris Courtaux hoofdingenieur bij BAE Systems, verwacht veel van de technologie: “Het zal de Royal Navy in staat stellen om hun vloot efficiënter te beheren. Langzamer varen leidt bijvoorbeeld tot brandstofbesparing, maar daardoor slijt de motor ook sneller.”

De software maakt juist deze informatie inzichtelijk en biedt hulp bij het bepalen van de meest duurzame snelheid. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT