Nieuwe technologie verwerkt big data sneller en goedkoper

13-10-2016 10:26 | Door: Hidde Middelweerd

Een onderzoeker aan de Belgische Universiteit van Hasselt heeft een systeem ontwikkeld waarmee big data veel sneller en goedkoper verwerkt kan worden.

Het zogeheten Gumbo, ontwikkeld door Jonny Daenen, zoekt zelfstandig de goedkoopste en/of snelste manier om gewenste antwoorden te vinden in grote hoeveelheden data. Dit bespaart tijd, geld en energie.

Dat meldt de Universiteit van Hasselt op zijn website.

Big data

“Het principe is eenvoudig: je geeft je vraag over bepaalde data in en Gumbo zoekt dan de beste manier om die te evalueren”, zegt dr. Daenen in het persbericht. "Er is tegenwoordig zoveel data beschikbaar dat het onmogelijk is om die manueel te analyseren."

“Om in die zee van gegevens te zoeken naar interessante patronen heb je automatische software nodig”, vervolgt hij. “Bij Big Data gebeurt de analyse door meerdere computers. Maar wanneer de hoeveelheid data te groot wordt, denk aan Google of Facebook, dan heb je miljoenen machines nodig. Dat kost natuurlijk veel geld.”

Goedkoper en sneller

Daenen ging daarom op zoek naar een goedkopere en snellere manier om big data te analyseren. “Mijn aandacht ging daarbij vooral uit naar ‘parallel computing’; computertechnieken die meerdere databerekeningen tegelijkertijd doen. Hierdoor zijn er minder machines nodig, maar je hoeft niet langer te wachten op het resultaat. Daarnaast detecteert ons systeem eventuele overlappingen in vragen en vermijdt het dus dubbele berekeningen.”

Gumbo is gratis online beschikbaar. “Onze hoop is dat dit prototype wordt opgepikt en geïntegreerd in een bestaand systeem om big data te analyseren”,  besluit Daenen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Universiteit Hasselt | Foto: lucky_sun via Flickr.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT