Microsoft onthult vijfstappenplan voor interne CO2-prijs

Microsoft onthult vijfstappenplan voor interne CO2-prijs

16-12-2013 11:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In een vijfstappenplan maakt Microsoft duidelijk hoe andere bedrijven net als het IT-bedrijf intern een CO2-prijs kunnen invoeren.

Microsoft heeft in juli 2012 de belofte gedaan om CO2-neutraal te worden. Als deel van de belofte, is het bedrijf in juli 2012 begonnen zijn business groups een interne CO2-prijs in rekening te brengen. De prijs geldt op het gebruik van fossiele elektriciteit in bijvoorbeeld zijn datacentra, kantoren en op zakenreizen. De opgeleverde bedragen werden verzameld in een centraal fonds. Dit fonds werd weer gebruikt om projecten te betalen die Microsoft hielpen CO2-reductie teweeg te brengen en CO2-neutraal te worden.

Microsoft heeft bijvoorbeeld fondsen gebruikt om te investeren in 15 projecten ter behoud van natuurlijke hulpbronnen en hernieuwbare energie, op verschillende plaatsen in de wereld.

De fondsen werden ook gebruikt voor interne efficiëntieprojecten om CO2-uitstoot te verminderen. Het bedrijf heeft ook een aantal hernieuwbare energiecertificaten binnen gehaald.

Stappenplan

Stap één van het plan is dat bedrijven hun CO2-uitstoot moeten berekenen. Vervolgens moeten ze een reductie beleid maken en een ontwikkelingsstrategie ontwikkelen. Stap drie is het vaststellen van een interne CO2-prijs. Daarna moet er goedkeuring komen en feedback. De laatste stap houdt het toepassen van de prijs in, de resultaten te delen en te ontwikkelen om de impact te verhogen.

Voorbeeld

Microsoft beveelt het stappenplan aan bij bedrijven die geïnteresseerd zijn in een soortgelijke interne CO2-prijs. Die bedrijven zouden moeten beginnen met het uitrekenen van hun CO2-impact en vervolgens een CO2-reductiebeleid en investeringsstrategie moeten introduceren.

Dat zou bedrijven ook voorbereiden op een eventuele globale CO2-markt, vergelijkbaar met het Europese ETS. Walmart, BP, ExxonMobil, General Electric en nog zo’n 24 andere bedrijven in de VS hebben al een prijs op CO2-uitstoot geïntegreerd in hun strategische plannen, volgens een rapport van Carbon Disclosure Project.

                                                     

Bron: Environmentalleader

Foto: magnusfranklin via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT