Analysetool berekent voordeel van elektrisch busnetwerk

10-01-2017 09:02 | Door: Hidde Middelweerd

Onderzoekers aan het KTH Royal Institute of Technology in Zweden hebben een technologie ontwikkeld, waarmee steden de milieuvoordelen en economische winst van een netwerk van elektrische bussen op voorhand kunnen bepalen.

Daarnaast kan de technologie bepalen welke routes het meest geschikt zijn voor elektrische bussen en waar de laadstations geïnstalleerd moeten worden.

Dat meldt het instituut in een persbericht.

Elektrische bussen

In het Zweedse Stockholm werd onlangs het eerste elektrische busnetwerk van Scandinavië geïntroduceerd. Hierbij werd gebruikgemaakt van dit analysemodel, om de optimale locaties voor laadstations te bepalen.

Aan de hand van het analysemodel werd bepaald dat CO2-uitstoot door busvervoer in Stockholm gehalveerd kon worden als er 150 laadstations werden geplaatst langs 94 routes. Hierdoor zou ook de energieconsumptie van de bussenvloot ook dalen, met 34 procent.

Aan de hand van het analysemodel werd daarnaast bepaald dat de initiële investering kan worden terugverdiend met de energiebesparing die een netwerk van elektrische bussen oplevert.

Andere steden

Maria Xylia, onderzoeker aan het KTH Royal Institute of Technology, stelt in een persbericht dat het analysemodel door elke stad kan worden gebruikt: “Zolang een stad maar de juiste data voorhanden heeft, zoals een gedetailleerde kaart van het busnetwerk. Londen is bijvoorbeeld veel groter dan Stockholm, maar met de juiste data kunnen we ook voor die stad de optimale scenario’s genereren.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: KTH Royal Institute of Technology | Foto: KTH Royal Institute of Technology

Door: Hidde Middelweerd

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, Transport & Logistiek en Mobiliteit.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT