Google koopt slimme-thermostatenfabrikant Nest

Google koopt slimme-thermostatenfabrikant Nest

14-01-2014 14:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Internetbedrijf Google betreedt de markt van de energiehuishouding door Nest Labs te kopen voor € 2,3 mrd in contanten.

Nest specialiseert zich in slimme thermostaten en rookmelders. Het bedrijf is – ironisch genoeg – opgericht door voormalige Apple-werknemers Tony Fadell en Matt Rogers, waarvan de eerste de bedenker van de iPod was. Het ontwerp van de thermostaat is geïnspireerd op dezelfde designfilosofie. Met een simpel, strak vormgegeven ontwerp wist Nest tienduizenden slimme thermostaten voor consumenten te verkopen.

[caption id="attachment_60561" align="alignright" width="300"] De slimme thermostaat van Nest. Bron: Mashable[/caption]

Zelf-lerend

De slimme thermostaat is programmeerbaar en zelf-lerend, zodat het eenvoudiger is om verwarming van het huis zelf te regelen. De Nest Learning Thermostat gebruikt sensoren en een vernuftig algoritme om het gedrag van de bewoners te leren. De thermostaat kan ook met een afstandsbediening worden aangestuurd.

In 2009 produceerde Google al een eigen slimme meter – de Powermeter – maar deze wist de markt niet te veroveren. De acquisitie van Nest is de tweede grootste overname van Google, op Motorola na. Google verwacht met deze stap dichterbij te kopen bij the internet of things, een platform om apparaten met elkaar te laten communiceren.

“Ongeliefd, maar onmisbaar”

“Met de hulp van Google kunnen we onze visie van bewust energiegebruik in huis volledig realiseren en kunnen we de wereld sneller veranderen,” zegt Tony Fadell. De oprichters van Nest blijven vooralsnog zelfstandig doorwerken aan de “ongeliefde, maar onmisbare apparaten in huis”.

Bron: GreenTechMedia | Foto: Brionv via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT