Google Earth ingezet bij opspeuren van illegale houtkap

Google Earth ingezet bij opspeuren van illegale houtkap

21-02-2014 16:55 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Satelliet- en analysetechnieken worden ingezet om ontbossing tegen te gaan op plekken waar dit niet is toegestaan.

Het project voert de naam Global Forest Watch en is opgezet door het World Resources Institute (WRI). Veertig bedrijven en ngo’s doen mee, waaronder Google. Het project combineert de data en de satelliettechnologieën van alle deelnemende organisaties. Hierdoor kan ‘bijna real time’-informatie worden verkregen over het verlies van bebossing met een resolutie van 500 meter. Beleidsmakers en ngo’s kunnen zo illegale houtkap opspeuren, een probleem dat op meerdere locaties in de wereld hoog op de agenda staat.

Ook kunnen ngo’s en inheemse volkeren meldingen en foto’s uploaden op het Global Forest Watch-platform wanneer zij illegale praktijk aantreffen. Overheden ontvangen meldingen over het tijdstip en de locatie van de houtkap.

“Bedrijven, overheden en gemeenschappen hebben ontzettend veel behoefte aan meer informatie over hun bossen. Nu hebben ze die,” meldt Andrew Steer, president en directeur bij WRI. “Global Forest Watch zal de manier waarop we onze bossen beheren fundamenteel veranderen. Van nu af aan kunnen de slechteriken zich niet verstoppen en worden de goede mensen eindelijk beloond worden voor hun toezicht op de bossen.”

Rebecca Moore, technisch manager bij Google Earth Outreach, geeft aan blij te zijn met de samenwerking. “De Global Forest Watch heeft een ambitieuze maar realistische visie,” zegt Moore. “Dit komt door de kennis van het WRI over milieuwetenschappen en – beleid, sterke partnerschappen en grote prestaties van de cloud­-technologie die wij als Google hebben gedoneerd.”

Google heeft al eerder de ontbossing van verschillende landen in kaart gebracht. Klik hier voor enkele voorbeelden.

Bron: BusinessGreen | Foto: Strollerdos via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT