Meer inzicht in duurzaam boodschappenmandje

Meer inzicht in duurzaam boodschappenmandje

13-06-2014 10:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Questionmark, een app die consumenten inzicht geeft in de duurzaamheid van supermarktproducten, heeft 1.880 producten aan de database toegevoegd.

Het gaat om vier nieuwe categorieën: ijs, bier, frisdranken en water. De nieuwe productgroepen komen naast de al bestaande categorieën vlees en vleesvervangers, kaas en eieren, zuivel en toetjes, boter en kookroom, broodbeleg en chocolade.

Uit onderzoek van Questionmark blijkt dat in de categorie ijs een gewoon waterijsje de duurzaamste keuze is. De milieu-impact van een waterijsje ligt tien keer lager dan die van een gemiddeld chocolade roomijsje. Dat komt door zowel en de cacao als de melk die erin is verwerkt. Overigens bestaan er wel duurzame roomijs-varianten die door hun biologische ingrediënten goed scoren.

De samenstellers van de app keken naar de ingrediënten en beoordeelden die op duurzaamheid. Op basis daarvan kreeg het product een score. Binnen de verschillende voedsel- en drankengroepen kunnen consumenten de artikelen direct vergelijken. Over alle toegevoegde voedingsmiddelen hebben de toegevoegde suiker en chocolade  grote invloed op het eindoordeel. De verbouw van grondstoffen scoren over het algemeen slecht op milieu en arbeidsomstandigheden.

Milieu-impact

De milieu-impact van water zit vooral in de flesjes en transport. De consument kan het beste een flesje Nederlands bronwater kopen. De milieu-impact van een water uit Australië is tot zestien keer hoger. En een fles van een liter is weer beter dan een flesje van een halve liter.

Door de streepjescode te scannen of de producten op te zoeken op de website kunnen consumenten zien hoe producten scoren op het gebied van volksgezondheid, mensenrechten, milieu en dierenwelzijn.

De applicatie voor supermarktproducten is in april 2014 gelanceerd. Consumenten hebben via de app nu toegang tot een database van bijna 25.000 producten. De app is beschikbaar voor zowel Iphone als Android telefoons.

Bron: Levensmiddelenkrant | Foto: Jaro Larnos via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT