Groene Apple heeft nog rotte plekjes

Groene Apple heeft nog rotte plekjes

10-07-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met zijn groene datacentra en lagere CO2-uitstoot zet Apple verdere stappen naar verduurzaming. Alleen de grootste milieu-impact, de productie van elektronica door toeleveranciers, blijkt lastig op te lossen. 

Het nieuwe duurzaamheidsrapport van Apple bevat zowel lichtpuntjes als uitdagingen. De ICT-gigant kreeg de afgelopen jaren veel kritiek te verduren vanwege de torenhoge emissies. In 2013 huurde het technologiebedrijf duurzaamheidsexpert Lisa Jackson in, die eerder het Environmental Protection Agency (EPA), in de Verenigde Staten leidde. Zij zette in op duurzame initiatieven binnen het bedrijf.

Dat heeft gewerkt, aldus Apple. Tussen 2011 en 2013 daalde de CO2-uitstoot uit energieconsumptie met 31 procent, terwijl de energieconsumptie zelf met 44 procent toenam. De eigen datacentra schakelden in die periode over op hernieuwbare energie.

 

Toeleveranciers

 

De grootste milieu-impact ligt echter nog altijd bij de productie van Apple’s elektronica, die verantwoordelijk is voor zo’n 70 procent van alle broeikasgasemissies. Het bedrijf besteedt het maken van iPods, iPhones en Ipads uit aan Aziatische bedrijven als Foxconn and Pegatron.

In het duurzaamheidsrapport verantwoordt Apple wel de productieprocessen in de totale CO2-uitstoot, maar niet de emissies per individuele toeleverancier. Apple laat weten zich de komende jaren in te zetten op de verduurzaming van de supply chain. Op welke manier dat moet gebeuren, blijft onduidelijk.

In 2012 is bij de exploitatie van de kantoorgebouwen 28,5 miljoen kilowattuur aan elektriciteit bespaard door energie-efficiëntiemaatregelen. De totale CO2-reductie kwam neer op zo’n 3 procent. Dat is volgens het bedrijf de eerste keer dat er een daling optrad. In april werd Apple samen met Facebook uitgeroepen als groenste tech-bedrijf door milieu-organisatie Greenpeace.

Bron: Apple, Reuters | Foto: Dustin Gaffke via Flickr, bewerking Sander de Kraker

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT