Klimaatverandering treft koffieboeren

Klimaatverandering treft koffieboeren

11-07-2014 09:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De landbouwgrond die geschikt is voor koffieteelt neemt de komende jaren aanzienlijk af als gevolg van klimaatverandering. Om de klappen op te vangen, moeten koffiebranders investeren in duurzame productie.

Dit zijn de voornaamste conclusies van de Koffiebarometer 2014, een tweejaarlijks overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de koffiesector. De Koffiebarometer is een gezamenlijk initiatief van vijf niet-gouvernementele organisaties, gecoördineerd door ontwikkelingsorganisatie Hivos.

Klimaatverandering is al duidelijk merkbaar in Brazilië, Guatemala, Tanzania en Vietnam, stelt het onderzoek. Naar verwachting heeft dat grote gevolgen voor de koffieteelt. Net als in Oeganda, waar de beschikbare grond voor Arabicakoffie de komende jaren vermoedelijk drastisch afneemt. Centraal-Amerikaanse koffieboeren krijgen last van plagen en ziektes, die de koffieoogst aantasten. “De sector moet collectief investeren in klimaataanpassingen. Daarnaast is een garantie nodig op effectieve en langdurige steun aan de boeren in alle koffielanden”, zegt hoofdauteur Sjoerd Panhuysen van de Koffiebarometer.

 

Certificering

 

De tien grootste koffiebranders ter wereld kunnen nog stappen zetten in hun aanbod van gecertificeerde koffie, blijkt uit de Barometer. Van de top 5 koffiebranders presteert DE Master Blenders het beste: 25 procent van het aanbod is UTZ gecertificeerd. Nestlé verkoopt 7 procent van zijn koffieaanbod onder het Nespresso AAA-label, met minimum standaarden voor duurzame productie. De Italiaanse marktleider Lavazza verkoopt slechts iets meer dan 1 procent van zijn marktaandeel als gecertificeerde koffie.

Algemeen directeur Edwin Huizing van Hivos pleit voor een grotere afname. “De initiatiefnemers van de barometer roepen de top 10 koffiebranders op om meer duurzame koffie af te nemen en transparant te communiceren over de hoeveelheid geverifieerde en gecertificeerde koffie die is aangekocht."

Foto: Hivos

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT