Adapter kan honderd keer zuiniger met chip

Adapter kan honderd keer zuiniger met chip

17-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe chip kan het elektriciteitsverbruik van apparaten in standby-stand tot 100 keer verminderen. Hans Meyvaert van de Universiteit van Leuven bedacht de oplossing.

Van het totale stroomverbruik binnenshuis gaat tien procent ongemerkt door het stopcontact. De schuldigen zijn de vele adapters die aan of in elektrische apparaten zitten. Zodra ze zijn aangesloten, verbruiken ze altijd stroom. Hans Meyvaert bedacht dat het stroomverbruik van de adapter alleen optimaal is als het apparaat aan staat. In slaapstand slurpt hij veel meer stroom dan nodig.

Een kleinere adapter die is afgesteld op de minieme stroombehoefte van een televisie, magnetron of computer op standby, verlaagt het stroomverbruik met wel 10 tot 100 keer. Meyvaert, ingenieur bij het Departement Elektrotechniek (ESAT) aan de KU Leuven, ontwierp een chip met een vermogen van slechts 10 microwatt.

 

Industrie

 

Volgens Meyvaert is de chip tijdens de productie van elektronica makkelijk in te bouwen. “Voor de fabrikant is zo’n chip ook goedkoop bij massaproductie.” Nu de technologie beschikbaar is, hoopt hij op overheidsmaatregelen. “De overheid zou kunnen bepalen dat het standby-verbruik van toestellen veel lager moet zijn dan de huidige norm van een halve watt. Pas dan gaat de industrie met de technologie aan de slag.”

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) berekende eerder deze maand dat de standby-stand van elektronica vorig jaar wereldwijd € 53 mrd kostte. Dit neemt de komende jaren toe. Naar verwachting zijn over 35 jaar bijna 36 keer meer apparaten in omloop dan nu.

Bron: KU Leuven | Foto: Sander de Kraker

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT