TeraCool wil datacentra koelen met koude van LNG

TeraCool wil datacentra koelen met koude van LNG

27-08-2014 12:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een opvallend concept. De symbiose tussen de warmte van een datacentrum en de koude van een opslagfaciliteit voor vloeibaar aardgas (LNG). De Amerikaanse start-up TeraCool zoekt een bedrijf dat durft.

Om het vloeibaar te maken, wordt aardgas gekoeld tot -162 graden Celsius en daarna opgeslagen in grote tanks. Bij de toevoer naar het aardgasnet brengen leveranciers het door middel van verhitting terug in gasvorm. Tijdens dat omzettingsproces komt een aanzienlijke hoeveelheid koude vrij.

Die twee bronnen brengt het warmte-koudesysteem van TeraCool samen. Het systeem stuurt de warmte van een datacentrum naar een LNG-faciliteit en brengt de overblijvende koude weer terug voor koeling van de serverruimtes. Dat meldt de website IEEE Spectrum. TeraCool ontwikkelde het concept na een milieurapportage bij een LNG-opslagbedrijf in de Amerikaanse stad Boston. Medewerkers zochten een manier om de restkoude nuttig te gebruiken.

Een gemiddelde terminal voor vloeibaar aardgas heeft voldoende capaciteit om een datacentrum te koelen. De terugverdientijd is ongeveer twee jaar. In het business model gaat de start-up uit van de koudebehoefte bij grote technologiebedrijven als Google en Facebook. In 2013 won het bedrijf een prestigieuze innovatieprijs voor het idee. Het zoekt nu nieuwe mogelijkheden het concept toe te passen.

 

Enge locatie

 

Een derde van de energiekosten bij een datacentrum gaat naar koeling van de serverruimtes. In landen met een koel klimaat volstaat de toevoer van buitenlucht, maar in warme landen is dat niet mogelijk. Grote bedrijven verplaatsen hun centra naar een koelere omgeving. Facebook bouwt in Zweden zelfs een datacentrum net ten zuiden van de poolcirkel.

Als die grote technologieconcerns gebruik zouden maken van LNG-koeling, neemt het aantal vestigingsopties toe. Zeker in warme streken, zegt TeraCool. Tot dusver heeft zich nog niemand gemeld die het systeem willen testen. De start-up erkent dat veel bedrijven terugschrikken voor de mogelijke gevaren op de locatie. Er zijn wel gesprekken gaande, maar het kan nog jaren duren voor een geschikte plek is gevonden.

Bron: IEEE Spectrum, TeraCool | Foto: Arthur Caranta, via Flickr

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT