Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper

Ongebruikte server is onzichtbare energieslurper

28-08-2014 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Datacentra gebruiken nog steeds onnodig veel stroom. Het verbruik kan met een aantal simpele maatregelen tenminste 40 procent omlaag. Dat bespaart per jaar bijna $ 4 mrd op de elektriciteitsrekening.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau Anthesis en de Natural Resources Defense Council (NRDC). Volgens het rapport verbruikt 30 procent van de servers de hele dag stroom, terwijl ze werkeloos in een gebouw staan. Bedrijven hebben ze aan de kant gezet omdat een project is afgelopen, of omdat de bedrijfsprocessen zijn veranderd. De ICT-afdeling heeft niet in de gaten dat ook inactieve servers energieslurpers zijn.

Grootverbruikers als Facebook en Google blijken hun datacenters veelal energie-efficiënt te laten draaien. Toch nemen die bedrijven niet meer dan 5 procent van het totale stroomverbruik door Amerikaanse datacentra voor hun rekening. De drie miljoen kleine en middelgrote bedrijven laten nog veel liggen.

Besparingen

Servers worden niet of inefficiënt ingezet, bijvoorbeeld door ze in te stellen op verwachte pieken in de vraag. Daardoor gebruiken datacentra meer stroom dan nodig is. Bedrijven durven het niet aan om veranderingen door te voeren uit angst dat de prestaties omlaag gaan.

De onderzoekers erkennen dat de totale omvang van de energieverspilling niet is vast te stellen, omdat consistente meetgegevens ontbreken. Op basis van het onderzoek concluderen zij dat als bedrijven slechts de helft van de bestaande maatregelen daadwerkelijk zouden doorvoeren, dit al een besparing van 40 procent oplevert. Dat staat gelijk aan zo'n 39 miljard kilowattuur en een kostenreductie van $ 3,8 mrd.

Bron: NRCD, Energy Manager Today |Foto: NRCD

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT