Google bouwt datacentrum in Eemshaven

Google bouwt datacentrum in Eemshaven

23-09-2014 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Google investeert honderden miljoenen euro's in een groot datacentrum in de Eemshaven. Het project levert de provincie Groningen zo'n 150 nieuwe banen op.

De bouw van het datacenter is dinsdag bekend gemaakt door Francois Sterin van Google en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het datacentrum, met een totale oppervlakte van meer dan 70 voetbalvelden, herbergt vele tienduizenden servers en krijgt een capaciteit van ongeveer 120 megawatt. Met de bouw is een bedrag van € 600 mln gemoeid. In de Eemshaven staat al een kleiner datacenter van Google, met een capaciteit van 20 megawatt.

 

Energiebronnen

 

Volgens Google is de locatie geschikt door de betrouwbare energievoorziening en de ICT-infrastructuur. Groningen heeft voldoende aanbod van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind. Daarnaast koos Google voor Nederland vanwege het zeeklimaat. Dat maakt het geschikt voor buitenluchtkoeling van de serverruimtes, in plaats van energie-intensieve mechanische koeling.

Vlakbij Delfzijl ligt verder een belangrijk internetknooppunt. Elf van de vijftien internetkabels tussen Europa en de Verenigde Staten komen hier aan land.

Het havenbedrijf Groningen Seaports heeft 50 hectare grond verkocht aan Google. De bouw van het datacentrum begint in 2016 en biedt aan ongeveer 1000 mensen werk. De exploitatie van het centrum levert nog eens 150 permanente banen op.

Bron: Telegraaf, Nu.nl, AD, Gigaom | Foto: Quinn Dombrowski, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT