Microsoft opent zelfvoorzienend datacentrum

Microsoft opent zelfvoorzienend datacentrum

11-11-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Microsoft heeft een klein, zelfvoorzienend datacentrum geopend in de Amerikaanse staat Wyoming. Het centrum draait op biogas en brandstofcellen.

Het datacentrum ligt naast een afvalwaterzuiveringsinstallatie, die biogas produceert. Microsoft gebruikt het gas als energiebron voor brandstofcellen, die op hun beurt de servers van elektriciteit voorzien. De kracht van het datacentrum is volgens Microsoft de bescheiden schaalgrootte. De locatie verbruikt slechts 200 kilowatt. De afvalwaterzuivering kan daardoor in de hele energiebehoefte voorzien.

 

Partnerschap

 

Het project is een partnerschap van Microsoft met Siemens en FuellCell Energy. Siemens levert daarin de software om de brandstofcellen van FuellCell Energy te reguleren.

Microsoft ziet in de toekomst een verschuiving van de gigantische, energieslurpende datacentra naar centra die precies zo groot zijn als lokale energievoorziening toestaat. Doordat de energieopwekking plaatsvindt vlakbij de plek waar het nodig is, nemen de verliezen in het systeem af. Microsoft berekende eerder al dat dit ontwerp twee keer zo efficiënt is als de grote centra.

Om zijn grotere datacentra van stroom te voorzien, kocht Microsoft in 2013 en 2014 de volledige productie van twee windmolenparken. De ICT-reus wil CO2-neutrale bedrijfsvoering in het concern te bevorderen, en hanteert daarvoor een interne CO2-prijs. Elke bedrijfstak is daardoor financieel verantwoordelijk voor de eigen CO2-uitstoot.

Bron: Microsoft, Sustainable Business | foto: Robert Scoble, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT