Google Earth stimuleert duurzame visserij

Google Earth stimuleert duurzame visserij

20-11-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Google bundelt zijn krachten met de Amerikaanse bedrijf SkyTruth en de milieu-organisatie Oceana in een poging illegale visserij tegen te gaan.

De drie partijen presenteerden tijdens het IUCN World Parks Congress in Sydney een prototype van hun online platform Global Fishing Watch, dat de activiteiten van de commerciële visserij in beeld brengt. De daadwerkelijke lancering van het platform volgt als de pilot verder is uitgewerkt. Eenmaal online kunnen consumenten op simpele wijze de activiteiten in de visserij volgen.

Satellietbeelden

Op het wereldwijde IUCN-bijeenkomst worden iedere tien jaar plannen besproken voor het beschermen van natuurgebieden. Tijdens het congres kondigde Google de samenwerking aan met SkyTruth, een Amerikaans bedrijf dat milieuproblemen onderzoekt met behulp van satellietfoto's. Samen met Oceana, een internationale milieuorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de oceanen, is sinds 2012 gewerkt aan het verzamelen van data.

Hierbij is gebruik gemaakt van het Automatic Identification System (AIS), een systeem waarmee schepen via radiosignalen gegevens met elkaar uitwisselen en naar de wal zenden. Satellieten pikken deze signalen op om de positie en vaarrichting van een schip te bepalen. Hoewel de techniek standaard is, filtert Global Fishing Watch alle niet-visserij gerelateerde vaarbewegingen eruit. Het resultaat is een uniek real-time overzicht van de wereldwijde vissersvloot.

Overbevissing

Global Fishing Watch wil vooral de aandacht vestigen op overbevissing en visvangst in beschermde wateren. Door de activiteiten van de visserij zichtbaar te maken voor iedereen, hopen de betrokken partijen consumenten, producenten en politici te stimuleren bewuster om te gaan met de oceanen.

Eerder stelde Google Earth al technologie beschikbaar om ontbossing tegen te gaan. Met deze nieuwe samenwerking geeft het bedrijf opnieuw blijk van interesse om de eigen kennis in te zetten voor duurzame doeleinden.

Een gedetailleerd rapport van Oceana over Global Fishing Watch vindt u hier.

Bron: Global Fishing Watch, SkyTruth | Foto: Tom Weilenmann, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT