Zweeds energiebedrijf koopt restwarmte datacentra

Zweeds energiebedrijf koopt restwarmte datacentra

11-12-2014 16:00 | Door: Willemien Groot

Het Zweedse energiebedrijf Fortum gebruikt de restwarmte van datacentra als extra bron voor het warmtenet. Voor datacentra levert het systeem geld op.

Fortum gebruikt voor de stadsverwarming in de hoofdstad Stockholm een centrale voor warmtekrachtkoppeling. De centrale kan elke vorm van warmte distribueren, ook de restwarmte van datacentra. Het energiebedrijf koopt die restwarmte in en levert bovendien de koeling voor de serverruimtes. Beide partijen profiteren van de overeenkomst.

De oudste internetprovider van Zweden, Bahnhof, heeft inmiddels drie van zijn vijf datacentra aangesloten op de stadsverwarming van de hoofdstad. Volgens CEO Gustav Bergquist van Bahnhof heeft het bedrijf in de eerste drie maanden £ 30.000 verdiend. "Het werkt echt. Het is realiteit", zei Bergquist begin deze maand op een symposium van DataCentre Dynamics.

Grootschalig

Transport van restwarmte is ingewikkeld en duur. Datacentra die hun restwarmte willen hergebruiken, kiezen er meestal voor kleinere units te bouwen in de buurt van woningen en kantoren. Bedrijven als het Duitse Cloud&Heat en de Nederlandse start-up Nerdalize zetten de serverkasten zelfs in het pand van de afnemer om de warmte zo efficiënt mogelijk in te zetten.

De oplossing van Fortum is veel grootschaliger. De energiemaatschappij wil het systeem ook invoeren in andere Zweedse steden met stadsverwarming. Als die uitrol slaagt, kan dat voor datacentra een belangrijke prikkel zijn om zich daar te vestigen.

Bahnhof en Fortum bouwen de samenwerking verder uit met een baanbrekend nieuw datacentrum van 20 megawatt voorzien van warmtekrachtkoppeling. Het pand is volledig ontworpen op hergebruik van restwarmte. De Green Hub gebruikt zeewater voor de koeling en pompt de restwarmte naar het net. De stroom is afkomstig uit 100 procent hernieuwbare energiebronnen. Het datacentrum gaat in de loop van 2017 open.

Bron: DataCentre Dynamics, Fortum, Elementica | Foto: ISP Bahnhof

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT