Rijdende warmtescans voor verbeteren isolatie

Rijdende warmtescans voor verbeteren isolatie

07-01-2015 11:51 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met infraroodtechnologie en slimme software brengt de Amerikaanse start-up Essess in slechts een uur tijd het warmteverlies bij duizenden gebouwen in kaart.

De eigenaren hebben daarmee direct inzicht in de grootste energiebesparingskansen. Essess, ontstaan als spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), bedacht een mobiel systeem op basis van infraroodcamera’s en een 3D-sensor. Rijdend door een bedrijventerrein of woonwijk brengt het hiermee automatisch warmtelekken in muren, rond deuren en ramen en op daken snel aan het licht.

Essess combineert de warmtebeelden met data van onder andere energiebedrijven. Analysesoftware berekent vervolgens welke bedrijven en huishoudens het meest kunnen besparen op de energiekosten en wat de terugverdientermijnen zijn. Essess maakt zelfs een inschatting welke partijen het meest open staan voor investeringen in verbeterde isolatie. Energiebedrijven, milieuorganisaties en andere partijen kunnen zo heel gericht aanbiedingen doen.

 

Warmtescans

 

Warmtescans voor gebouwen zijn al langer mogelijk. In de gebruikelijke aanpak brengt een expert persoonlijk een bezoek en inspecteert hij het gebouw met een infraroodcamera. Een omslachtige en kostbare procedure, die energiebesparende renovaties zou kunnen belemmeren.

Hoewel de warmtebeelden niet veel meer prijsgeven dan foto’s op bijvoorbeeld Google Streetview zijn wel vraagtekens te plaatsen bij de privacygevoeligheid van het geautomatiseerde systeem. Toen de gemeente Utrecht in 2013 warmtescans aanbood bij 60.000 huishoudens ontstond enige ophef. Vooral omdat op de scans ook het stookgedrag van de buren te herkennen was. Volgens Essess brengt de mobiele technologie de energieprestaties van gebouwen alleen vanaf de straatkant in beeld.

Bekijk een filmpje van Essess op Vimeo:

Essess from Kasra Design on Vimeo.

 

Bron: MIT Newsoffice | Foto: Essess, via Phys.org

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT