Fiasco Apple omgebouwd tot groen datacentrum

Fiasco Apple omgebouwd tot groen datacentrum

03-02-2015 12:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple bouwt een geflopte fabriek voor saffierglas om tot datacentrum. Met het project in Arizona is een investering van $ 2 mrd gemoeid.

Volgens Apple gaat het om een van de grootste investeringen uit de geschiedenis van het bedrijf. In Mesa, in de staat Arizona, komt het 'commandocentrum' voor alle wereldwijde netwerken van het concern.

Het datacentrum draait geheel op groene stroom. Apple bouwt bij de fabriek een nieuw zonnepark van 70 megawatt, voldoende voor de elektriciteitsbehoefte van 14.500 huishoudens.

De bouw begint eind 2016 en gaat vermoedelijk tien jaar duren. Het project biedt werkgelegenheid voor ongeveer 500 mensen. Bij oplevering levert het datacentrum 150 arbeidsplaatsen op.

 

Hoge eisen

 

De geflopte fabriek zou oorspronkelijk de schermen van saffierglas voor de iPhone gaan produceren. Producent GT Advanced Technologies kon echter niet voldoen aan de hoge eisen van de elektronicagigant. Tot GT zijn intrek nam in het complex, bouwde First Solar er zonnepanelen.

Alle datacentra van Apple draaien inmiddels op hernieuwbare energie. De vier grote en middelgrote centra in de Verenigde Staten maken gebruik van wind- en zonne-energie. De locatie in Reno, vlakbij de giga-fabriek van Tesla, draait op een combinatie van zonnestroom en aardwarmte.

Bron: Bloomberg, Gigacom, TechCrunch | Foto: Luc Legay, via Flickr Creative Commons. (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT