Nieuwe netwerkkabel bespaart energie

Nieuwe netwerkkabel bespaart energie

04-02-2015 12:19 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuw type netwerkkabel kan het stroomverbruik van een datacentrum aanzienlijk verminderen. De kabel is dunner, flexibeler en vangt minder warmte.

De Mini-6a UTP-kabel van het Amerikaanse bedrijf Quabbin Wire & Cable is dunner en flexibeler doordat het plastic vulmiddel is weggelaten. De netwerkkabel is 23 procent dunner en 33 procent lichter. Dat meldt de website DatacenterDynamics.

Het bedrijf claimt dat de aanpassing mogelijk is omdat de hoge standaarden voor de 6a niet altijd nodig zijn. Die moet een signaal tot 100 meter ver brengen zonder kwaliteitsverlies. De Mini-6a haalt 56 meter. Volgens Quabbin is dat voor de meeste bedrijven ruim voldoende.

Prestaties

Zwaardere standaard netwerkkabels hebben de neiging om warmte te vangen. Dat leidt tot oververhitting en dus mindere prestaties van servers of schakelkasten. Ook moet de airco extra hard werken om een datacentrum of serverruimte te koelen. Om die reden heeft het Nederlandse datacentrum Evoswitch aparte kabelgoten laten aanleggen om de warmte te isoleren.

Volgens Quabbin genereert de dunnere kabel minder warmte en draagt bij aan een lagere elektriciteitsrekening. Dat levert bovendien een lagere PUE op, de maatstaf voor energie-efficiëntie van een datacentrum. Een lage PUE is voor veel klanten die rekenkracht nodig hebben een voorwaarde om met een bedrijf in zee te gaan.

De mini-6a gaat de standaard UTP-kabel niet vervangen, maar komt op de markt als alternatief voor datacentra waar ruimtegebrek en flexibiliteit belangrijke thema's zijn.

Bron: Quabbin, DatacenterDynamics | Foto: Quabbin

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT