Fairphone blijft duurzaamste elektronicabedrijf

Fairphone blijft duurzaamste elektronicabedrijf

05-02-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Fairphone is het meest duurzame elektronicabedrijf. Het bedrijf vermindert zijn milieu-impact door te focussen op recycling en verlenging van de productlevensduur.  

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de vergelijkingssite Rank a Brand in samenwerking met de milieuorganisatie Milieudefensie. De Nederlandse telefoonproducent Fairphone ontving als enige het 'goed op weg'-label in de elektronicaranking. Nokia, Apple en HP zijn volgens het onderzoek 'redelijk op weg'.

Nokia verwijderde een aantal schadelijke chemicaliën uit de producten en heeft de CO2-uitstoot van de fabrieken verlaagd. Apple scoort goed op het gebruik van hernieuwbare elektriciteit en HP is transparant over zijn CO2-uitstoot en waterverbruik.

Hoewel Philips zich heel ambitieus toont, behoort het elektronicabedrijf in de praktijk slechts tot de middenmoot. “Ze passen nog steeds bepaalde schadelijke stoffen toe in hun producten en zijn niet erg transparant over hun voetafdruk. Dat kan echt beter”, stelt Evert Hassink van Milieudefensie in een persbericht.

 

Transparantie

 

Helemaal onderaan de lijst staan HTC, Huawei en Nintendo. Rank a Brand kende de bedrijven de laagste score toe vanwege het gebrek aan informatie. Het is niet duidelijk in hoeverre die bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid. “Meer transparantie en actie is nodig”, schrijft Rank a Brand.

In samenwerking met Milieudefensie deed de vergelijkingssite onderzoek naar de duurzaamheid van de elektronica-industrie. Het bedrijf vergeleek onder andere de milieu-impact, arbeidsomstandigheden, mensenrechten en het grondstoffengebruik van 20 elektronicabedrijven.

Ook vorig jaar kwam Fairphone als beste uit het onderzoek.

Bron: Rank a Brand, Milieudefensie | Foto: Fairphone

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT