Apple sluit vervuilende fabrieken

Apple sluit vervuilende fabrieken

18-02-2015 15:20 | Door: Willemien Groot

De meerderheid van de leveranciers van Apple voldoet aan de strenge milieu-eisen van het tech-concern. Toch sloot het bedrijf in 2014 tijdelijk vijftien fabrieken wegens overtredingen.

Dat blijkt uit het Supplier Responsibility 2015 Progress Report van Apple. In 2014 zijn 633 assemblagefabrieken gecontroleerd. In 2013 waren dat er nog 450. Ruim 75 procent van de fabrieken voldeed aan de strikte milieu-eisen van het concern.

Vorig jaar legde Apple op 15 plaatsen de productie tijdelijk stil wegens grote overtredingen van de eigen milieustandaarden. De fabrieken maakten zich schuldig aan luchtvervuiling en vervuiling van het oppervlaktewater. De locaties krijgen van Apple ondersteuning om de productieprocessen te verbeteren. Als dat niet mogelijk blijkt, wil het concern het contract voor de productie van iPhones en andere elektronica beëindigen.

Verantwoording

Een vijfde van de gecontroleerde fabrieken kreeg een waarschuwing. De directies slaagden er onvoldoende in om een betrouwbaar verslag uit te brengen over de uitstoot van schadelijke stoffen. Uit het rapport blijkt verder dat elf fabrieken verboden chemicaliën gebruikten.

Het Supplier Responsibility Report verschijnt dit jaar voor de negende keer. Hierin legt Apple verantwoording af over de herkomst van grondstoffen, componenten en producten.

Slavernij

Apple kondigt in het rapport aan strenger op te treden tegen moderne slavernij en kinderarbeid. In het eerste geval gaat het om arbeiders die aan het werk worden gezet om schulden af te betalen. Het verbod van Apple op deze praktijken leidde ertoe dat toeleveranciers in totaal $ 4 mln aan personeel hebben terugbetaald.

Daarnaast investeert het concern in het uitbannen van conflictmineralen uit de grondstoffenketen. De contracten met een aantal leveranciers is opgezegd, onder meer uit de Democratische Republiek Congo.

Bron: Apple | Foto: Yutaka Tsutano, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT