Ericsson heeft geen dak meer nodig voor dataverkeer

Ericsson heeft geen dak meer nodig voor dataverkeer

19-02-2015 16:38 | Door: Willemien Groot

Telecombedrijf Ericsson gaat naar eigen zeggen de infrastructuur voor mobiele telefonie volledig op zijn kop zetten. Het bedrijf richt zich vooral op stedelijk gebied waar de ruimte beperkt is.

Het Zweedse telecombedrijf ontwikkelde een makkelijk te bouwen rail-systeem dat horizontaal en verticaal is te bevestigen aan een gebouw. Ook in kleine ruimten, zelfs aan een ladder. De constructie voor de basisstations is de helft kleiner en lichter dan bestaande zendmasten.

Het systeem zou de bestaande capaciteit van het radionetwerk tot vijf keer groter kunnen maken. De exploitatiekosten zijn tot 20 procent lager. Tegelijkertijd is de energie-efficiëntie van de microcellen met 50 procent verbeterd.

Flexibel

Het grootste voordeel van het systeem is volgens het telecombedrijf dat aanbieders veel flexibeler kunnen inspringen op een groeiende vraag. In de stedelijke gebieden zijn uitbreidingsmogelijkheden voor UMTS-zendmasten beperkt. Ericsson zocht daarom niet naar de mogelijkheden van daken van flats en kantoren, maar die van buitenmuren. Het Ericsson Radio System wordt volgens de website MarketWatch begin maart gepresenteerd op het Mobile World Congress 2015 in Barcelona.

De komende jaren neemt het mobiele dataverkeer alleen maar verder toe. Vooral door de spectaculaire groei van streaming video. Nu al neemt video zo'n 45 procent van het totale mobiele dataverkeer voor zijn rekening.

Bron: MarketWatch, TelecomPaper | Foto: Clive Darra, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT