Apple steekt € 1,7 mrd in groene datacentra Europa

Apple steekt € 1,7 mrd in groene datacentra Europa

23-02-2015 11:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Apple bouwt twee nieuwe, duurzame datacentra in Europa. De datacentra in het Ierse County Galway en in centraal Jutland in Denemarken gaan draaien op hernieuwbare energie.

Het concern heeft bekend gemaakt € 1,7 mrd te investeren in de nieuwe centra. CEO van Apple Tim Cook noemt dit het grootste project van de technologiereus in Europa tot nu toe. De nieuwe datacentra zullen de laagste milieu-impact tot nu toe hebben voor een Apple datacentrum. De locaties draaien volledig op hernieuwbare energie. De werkzaamheden starten in 2017.

De aankondiging van Apple betekent dat de datacentra van het concern niet in Nederland komen. Vorig jaar ging een hardnekkig gerucht rond over bouwplannen van Apple in de Eemshaven. Google koos in september 2014 wel voor die locatie en bouwt een centrum ter waarde van € 600 mln.

iTunes

De datacentra krijgen beide een oppervlakte van 166.000 vierkante meter. De nieuwe datacentra zullen verantwoordelijk zijn voor de online services van Apple, zoals iTunes, Maps en de App Store.

Apple zet ook duurzame projecten op in de omgeving van de datacentra. Zo zal Apple in Ierland de groei van inheemse boomsoorten herstellen. In Denemarken zal de overtollige warmte van het gebouw worden opgevangen om huishoudens in de omgeving van warmte te voorzien.

De vier grote en middelgrote centra van Apple in de Verenigde Staten maken gebruik van wind- en zonne-energie. In 2012 had Apple de primeur met het eerste 100 procent groene datacentrum.

Bronnen: Apple, Yahoo, 4-traders | Foto: davidgsteadman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT