Waarom Microsoft stapels kleine brandstofcellen bouwt

Microsoft datacentrum

24-02-2015 13:48 | Door: Willemien Groot

Microsoft zoekt kleinschalige oplossingen voor energie-efficiëntie in zijn datacentra. De nieuwste pilot is gericht op kleine brandstofcellen voor individuele server-racks in plaats van het hele datacentrum.

De computergigant werkt in het proefproject samen met de jonge start-up Redox Power Systems. Beide partijen kregen een subsidie van het Amerikaanse ministerie van Energie. Dat meldt de Amerikaanse technologiewebsite Gigaom.

Volgens Redox en Microsoft moet het mogelijk zijn individuele server racks te voorzien van elektriciteit uit een brandstofcel. Ook concurrent Apple experimenteert met brandstofcellen. Bij een Apple-datacentrum in North Carolina staan er vijftig. Het verschil is de schaal waarin beide bedrijven opereren.

In de opstelling van Apple staat de elektriciteitscentrale buiten het datacentrum. Dat vereist een dure conversie van de opgewekte gelijkstroom naar wisselstroom voor het transport, en terug naar gelijkstroom voor gebruik in de serverruimten. Afgezien van capaciteitsverlies, brengt de bouw van een transformatorstation hoge kosten met zich mee.

 

Besparingen

 

Microsoft wil heel veel kleinere brandstofcellen bouwen en die in het datacentrum direct koppelen koppen aan een server-rack. De besparingen op de infrastructuur zou het concern kunnen investeren in meer brandstofcellen. Toch blijft stroom uit brandstofcellen aanzienlijk duurder dan stroom van het net. Microsoft hoopt tijdens de proef met Redox Power Systems en een subsidie van het Amerikaanse ministerie van Energie die kleinschalige aanpak financieel haalbaar te maken.

Brandstofceltechnologie is een van de innovaties waarop Microsoft heeft ingezet voor zijn duurzame energievoorziening. Op een testsite in Wyoming test het concern brandstofcellen op biogas.

Bron: Gigaom | Foto: Robert Scobl, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT