Eerste klimaatpositieve datacentrum komt in Zweden

Eco datacentra

25-02-2015 11:06 | Door: Willemien Groot

De Zweedse stad Falun krijgt een nieuw datacentrum dat meer CO2-uitstoot voorkomt dan produceert. De bouw van het centrum begint volgend jaar.

Het centrum is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de start-up EcoDC en de lokale energiemaatschappij. Het EcoDataCenter draait geheel op hernieuwbare energie, inclusief biomassa. Het centrum komt in de Zweedse stad Falun, op 200 kilometer van de hoofdstad Stockholm. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen het eerste datacentrum ter wereld ontworpen dat klimaatpositief is. De uitstoot van het centrum is lager dan de uitstoot die het voorkomt.

Warmtelevering

Dat komt door het innovatieve verwarmingssysteem van Falun. Het EcoDataCentre ligt naast een warmtekrachtcentrale die geheel draait op biomassa. De biomassa bestaat uit houtafval uit de lokale houtindustrie.

Het datacentrum gebruikt de stoom van de centrale voor de opwek van elektriciteit om de serverruimtes te koelen. Via het warmtenet van de stad brengt het centrum zijn overtollige warmte naar de woningen en kantoren. Netto levert dit voor beide partijen een CO2-reductie op.

Het datacentrum van 18 megawatt profiteert bovendien een groot deel van het jaar van het koele klimaat. Van oktober tot en met april koelt het centrum de serverruimten met de buitenlucht.

Lagere kosten

In tegenstelling tot de koeling, komt de stroom voor de servers en kantoren van de elektriciteitscentrale van Falun, die stroom levert uit zon, wind en waterkracht.

Het centrum heeft een PUE-efficiëntie van 1,15. De gebouwen en kantoren hebben inmiddels een LEED Platinum certificering ontvangen. Daardoor zijn de operationele kosten en de kosten voor de klant veel lager. De bouw van het groene datacentrum begint volgend jaar en gaat waarschijnlijk drie jaar duren.

Bron: EcoDataCenter, Datacentre Knowledge, Techweek Europe | Foto: EcoDC, YouTube screenshot

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT