Eigen energieopslagsysteem voor telefoonmast

Panasonic GreenTower

02-03-2015 07:15 | Door: Willemien Groot

Panasonic Eco Solutions heeft een gecombineerd zonnepaneel-en energieopslagsysteem gebouwd voor telefoonzendmasten en wifi-hotspots.

Het concern presenteert de Green Tower deze week tijdens het Mobile World Congres in Barcelona.

De lithium-ionbatterij met zonnepaneel is door Panasonic ontwikkeld in samenwerking met PowerOasis. PowerOasis is een van de toonaangevende cleantechbedrijven in de Britse telecomsector.

Zelfvoorzienend

De zelfvoorzienende installatie is volgens het Japanse elektronicaconcern geschikt voor UMTS-masten van 50 watt tot 3.000 watt. Volgens het bedrijf bespaart de Green Tower op de exploitatiekosten.

In ontwikkelde telefoonmarkten bedragen de kosten voor de elektriciteitsvoorziening voor telefoonmasten en wifi-hotspots ongeveer 15 procent van het totaal. In opkomende markten kan dat oplopen tot 50 procent van het totaal. Vooral door dure dieselgeneratoren die de onbetrouwbare elektriciteitsnetten moeten aanvullen.

Het energieopslagsysteem houdt bovendien de vraag naar stroom nauwlettend bij. Eventuele overschotten in de daluren levert het systeem terug aan het net.

Nieuwe technologie

De telecombeurs in Barcelona belooft een heel scala aan nieuwe technologieën die mobiele telefonie efficiënter en goedkoper maakt. Vorige week kondigde Ericsson een lichtgewicht railsysteem aan voor de uitbreiding van bestaande zendmasten. De constructie is kleiner, lichter en daardoor veel goedkoper voor exploitanten van mobiele netwerken.

Bron: Panasonic | Foto: ClearFrost, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT