'Desktops moeten voorbeeld tablets volgen'

Computers

18-03-2015 14:30 | Door: Jerom van Gemert

De California Energy Commission (CEC) publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat desktopcomputers ongemerkt veel energie verbruiken. Een wetsvoorstel moet dat veranderen. 

In Californië zijn computers en monitors goed voor bijna 5 procent van het totale elektriciteitsgebruik. Maar liefst 61 procent van de tijd staan de PC's bovendien aan zonder gebruikt te worden. Zo blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd door de University of Californië. Veel desktops staan 24 uur per dag aan.

De CEC heeft een wetsvoorstel gedaan om het energiegebruik van desktops flink te verlagen. In stand-by modus moeten nieuwe computers volgens het voorstel vanaf 2018 de helft minder energie gebruiken. De commissie denkt hiermee $340 mln te kunnen besparen op elektriciteitsgebruik.

 

Accuduur

 

Vergeleken met desktops gebruiken laptops de helft van de energie. Tablets gebruiken nog minder. Energie-efficiëntie is bij deze apparaten zeer belangrijk, omdat een goede accuduur een sterk verkoopargument is. Dat zegt Mark Cooper, directeur van de CEC, in de Washington Post.

Desktops zijn achtergebleven in deze vernieuwingsslag, omdat de consument niet nadenkt over het energiegebruik van zijn desktop. Cooper: “ Dit komt doordat de consument moeilijk kan achterhalen hoeveel stroom zijn desktop gebruikt. Hierdoor heeft de industrie geen prikkel om desktops efficiënter te maken.”

Bronnen: The Washington Post, Final Project Report van CEC | Foto: Kay Rhodes via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT