Eneco investeert in de ICT-radiators van Nerdalize

Eneco ICT radiator

24-03-2015 10:45 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Nerdalize plaatst samen met energieleverancier Eneco de eerste server-verwarmingssystemen bij huishoudens. Eneco neemt daarnaast een belang in de start-up.

Nerdalize combineert computerkracht met energiebesparing voor huishoudens. Samen met Eneco gaat Nerdalize zijn eRadiator minimaal negen maanden testen in de praktijk van vijf Nederlandse huishoudens.

De start-up wil de geschatte energiebesparing valideren en tegelijkertijd ook aantonen dat het systeem voor de gebruikers van de rekenkracht voordelen biedt. Voor de ICT-eindgebruiker rekent Nerdalize op een kostenbesparing van 30 tot 55 procent.

Eneco meldt daarnaast dat het een minderheidsaandeel in Nerdalize heeft genomen. De energieleverancier ziet veel kansen in de eRadiator van de start-up. Hoeveel Eneco investeert is niet bekend gemaakt.

Nerdalize

Grote datacentra, die rekenen voor al het internetverkeer, stoten veel afvalwarmte af. Nerdalize knipt datacentra op in kleine eenheden, en plaatst servers bij mensen in de woonkamer. Daar komt de afvalwarmte ten goede aan de huishoudens. Die besparen naar schatting jaarlijks € 400 euro op de gasrekening.

Nerdalize betaalt de huishoudens, de eindgebruikers van de warmte, ook voor de stroom die de servers gebruiken. De benodigde elektriciteit, hernieuwbaar opgewekt, neemt de start-up af bij Eneco. Nerdalize kijkt nu ook naar toepassingen op grotere schaal, bijvoorbeeld in kantoren.

Bekijk een filmpje over Nerdalize.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tweakers, Eneco | Foto: Eneco

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT