China maakt inhaalslag efficiënte datacentra

stad verlichting

26-03-2015 06:00 | Door: Willemien Groot

China heeft de weg vrijgemaakt voor een grote pilot voor 100 datacentra, gebouwd volgens de nieuwste, energiezuinige standaarden.

De Chinese overheid geeft ICT-bedrijven de kans mee te doen aan 100 verschillende pilots die de nieuwste technieken toepassen. De sector als geheel moet profiteren van de ervaringen die deze bedrijven opdoen. Dat meldt de website DataCenterDynamics.

Deelnemers aan de pilot kunnen op hun beurt leren van Westerse best practices van onder meer de non-profit organisatie The Green Grid, het Amerikaanse Data Center Energy Star Program en de Europese Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centers.

Snelle groei

De Chinese ICT-industrie maakt een enorme groei door. Het land telt zo'n 400.000 datacentra die verantwoordelijk zijn voor 1,5 procent van het totale stroomverbruik. Het aantal nieuwe complexen groeit razendsnel.

Zelfs Chinese bedrijven zonder enige banden met de ICT-sector zien de exploitatie als een manier om hun bedrijfsvoering te verbreden. Zo heeft een Chinees landbouwbedrijf plannen voor de bouw van een datacentrum van $ 330 mln.

Efficiëntie

De energie-efficiëntie loopt echter fors achter bij die in het westen. De gemiddelde efficiëntie van een datacentrum, de PUE, is in de Verenigde Staten 1,9. De meest geavanceerde datacentra behalen al een PUE van 1,2. In China is het gemiddelde 2,2. Met een kleine eficiëntieslag kan een bedrijf fors besparen op het energie- en waterverbruik. 

De 100 datacentra in de Chinese pilot moeten in 2017 online komen. Daardoor moet de industrie in korte tijd een inhaalslag kunnen maken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: DataCenterDynamics | Foto: Tristan Schmurr, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT