Langere batterijduur met gratis app

Google Android robot

08-04-2015 09:03 | Door: Willemien Groot

Een slimme app voor Android-smartphones vermindert het stroomverbruik. Pixel OFF Save Battery AMOLED gebruikt een raster om de pixels deels uit te zetten.

Donkere pixels in het beeld verbruiken immers minder stroom dan heldere. De nieuwe app Pixel OFF gebruikt dit principe door een dun raster van zwarte pixels over het beeld te leggen. Het raster schakelt de bedekte pixels uit. Het beeld wordt weliswaar donkerder, maar de telefoon verbruikt minder stroom.

Smartphonegebruikers kunnen de lichtintensiteit van het beeldscherm handmatig bijstellen, waardoor de batterij langer meegaat. Volgens de website AndroidPolice zeggen gebruikers van de Pixel OFF-app het verschil goed te merken. Een gebruiker meldde 16 uur te kunnen werken op een batterij die voor slechts 28 procent was geladen.

Stroomverbruik

Amoled-schermen zijn sinds een aantal jaar bijna standaard bij de smartphones van Samsung en Motorola. De toestellen zijn zuinig, omdat het scherm de zwarte pixels in het beeld overslaat.

Energiebesparende maatregelen voor smartphones leveren een flinke bijdrage aan het totale stroomverbruik in de ICT. Eerder onderzoek claimde dat een mobiele telefoon per jaar twee keer zoveel stroom verbruikt als een koelkast. Dat is de totale hoeveelheid die nodig is voor opladen, dataverkeer en wifi-gebruik.

De gratis variant van de app legt een vooraf ingesteld raster over het scherm. Met de betaalde versie kan de gebruiker de dikte zelf regelen. De app is verkrijgbaar in de Play Store. De app werkt niet bij LCD schermen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Lifehacker, AndroidPolice | Foto: keith.bellvay, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT