Supercomputer hart van energiezuinigste datacentrum

Supercomputer hart van energiezuinigste datacentrum

10-09-2012 15:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe supercomputer van Intel vormt het hart van het meest energie-efficiënte datacentrum ter wereld.

In de zomer van 2013 zal het Amerikaanse National Renewable Energy Lab (NREL) ’swerelds meest efficiënte datacentrum in gebruik nemen om complex onderzoek te doen naar hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.

De NREL is een instituut dat zich geheel richt op onderzoek en ontwikkeling op het gebied van alternatieve energie. In het nieuwe datacentrum in Colorado zal ’s werelds grootste ‘supercomputer’ komen te staan die met behulp van 3.200 microprocessoren van elektronicabedrijf Intel uitzonderlijk snelle berekeningen kan maken.

Biljard berekeningen per seconde

De processoren zijn specifiek ontworpen om het energieverbruik van zware computerprogramma’s te verminderen. Het NREL voert bijvoorbeeld complexe simulaties uit van windstromen voor de ontwikkeling en bouw van windturbines. De nieuwe supercomputer kan een biljard (een miljoen miljard) berekeningen per seconde doen.

Technologiebedrijf Hewlett-Packard heeft daarnaast een koelsysteem ontwikkeld dat de hitte van de supercomputer wegvoert. Deze hitte wordt vervolgens gebruikt om het datacentrum te verwarmen.

Demonstratielab

Het centrum gaat waarschijnlijk een 1,06 scoren op de power usage effectiveness (PUE) schaal, waarbij 1,0 de hoogst haalbare score is. Bij de maximale score wordt alle energie gebruikt voor het rekenproces en niet voor randprocessen als koeling. Ter vergelijking: het gemiddelde datacentrum heeft een score van 1.91.

De NREL wil het centrum gebruiken als demonstratielab voor andere organisaties die hun datacentra meer energie-efficiënt willen maken.

Andere datacentra

Op dit moment verbruiken alle datacentra bij elkaar ongeveer 2 procent van de elektriciteit in de wereld. Daarnaast groeit het elektriciteitsverbruik van de centra jaarlijks met 12 procent.

Ondanks deze negatieve trend zijn diverse andere organisaties ook bezig met het beperken van het energieverbruik van hun datacentra. Zo bouwt eBay de grootste brandstofcelinstallatie in de VS en ook Apple’s nieuwe datacentrum maakt gebruik van brandstofcellen. Google heeft het energieverbruik van zijn datacentra gehalveerd en maakt steeds meer gebruik van windenergie. Facebook bouwt een enorm datacentrum vlakbij de poolcirkel om het energieverbruik voor koeling te beperken. Facebook en Google zijn daarnaast bezig met het reduceren van hun watergebruik.

Bron: SustainableBusiness

Foto: Sean Ellis

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT