Vloeistofkoeling in datacentra 40 procent zuiniger

Vloeistofkoeling datacentra

10-04-2015 15:01 | Door: Willemien Groot

Een Amerikaanse start-up, gespecialiseerd in vloeistofkoeling voor datacentra, krijgt $ 250.000 van Wells Fargo. Het systeem van LiquidCool Solutions is 40 procent energiezuiniger dan luchtkoeling.

LiquidCool Solutions ontwerpt vloeistofkoelingsystemen waarbij de servers geheel zijn ondergedompeld. Die oplossing is vooral geschikt voor grote datacentra. Volgens de start-up leverde een eerste test een besparing op van 40 procent op vergeleken met luchtkoeling.

De Wells Fargo Innovation Incubator is een vijf jaar durend programma voor jonge cleantech-bedrijven die oplossingen bieden voor het klimaatprobleem. De bank heeft hiervoor $ 10 mln uitgetrokken. Ieder winnend bedrijf krijgt 250.000 om het product verder te ontwikkelen. Daarnaast geeft het onderzoekscentrum National Renewable Energy Laboratorium (NREL) technische ondersteuning.

Er bestaan twee varianten van vloeistofkoeling. In het ene geval loopt een gesloten buizenstelsel door de serverruimten dat koud water aanvoert en het opgewarmde vloeistof afvoert. In de tweede variant zijn de servers geheel ondergedompeld in een niet-geleidende vloeistof. LiquidCool Solutions is actief in die laatste categorie. 

Kostbaar

Beide systemen zijn efficiënter dan luchtkoeling, en er is minder geluidsoverlast van de ventilatoren. Hoewel de operationele kosten tot 50 procent lager uitvallen, groeit de markt voor vloeistofkoeling slechts langzaam. Vorig jaar bedroeg de markt wereldwijd zo’n $ 2,3 mrd dollar. De investeringskosten, die tot vijf keer hoger liggen, zijn het voornaamste struikelblok.

Vloeistofkoeling is vooral geschikt voor grote partijen. Zoals het Amerikaanse ministerie van Defensie, dat twee koelsystemen kocht bij de Amerikaanse start-up Green Revolution Cooling.

LiquidCool Solutions is patenthouder op verschillende koelmethoden van elektronica. Twee jaar geleden stapte het bedrijf volledig over op innovatieve koelsystemen voor datacentra.

Bekijk een filmpje van LiquidCool Solutions:

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: LiquidCool Solutions, Wells Fargo, DataCenterDynamics | Foto: Jamie White, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT