Amerikaans leger onderzoekt energiezuinige sensoren

DARPA passieve sensoren onderzoek

16-04-2015 08:01 | Door: Willemien Groot

Het onderzoeksbureau van het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt energiezuinige sensoren. Die vergen minder onderhoud en gaan langer mee.

Het Defense Avanced Research Projects Agency (DARPA) onderzoekt de mogelijkheden van de ontwikkeling van zogeheten passieve bewakingssystemen, die nauwelijks elektriciteit verbuiken en alleen letten op de aanwezigheid van warmte of beweging.

Bij verdachte detecties, zoals de nadering van een voertuig of een radiosignaal, wordt het actieve netwerk wakker. Dit systeem verbruikt wel stroom, onder meer om gegevens te verzamelen. Passieve monitoring wordt al toegepast in auto's en alarmsystemen, maar de kwaliteitseisen voor het leger zijn hoger.

Breder inzetbaar

Hoewel het onderzoek is gericht op een efficiënter systeem voor de krijgsmacht, verwacht de organisatie een spin-off naar de burgermaatschappij. Volgens DARPA is de nieuwe technologie een extra ondersteuning van het Internet of Things. De draadloos verbonden apparaten en sensoren verbruiken immers ook stroom, zonder dat dit altijd noodzakelijk is.

Systemen die uitsluitend dienen voor het monitoren van bijvoorbeeld snelwegen of bruggen, kunnen de verbeterde passieve, energiezuinige technologie benutten. De technologie is ook bruikbaar voor waarschuwingssystemen voor bosbranden en overstromingen of voor grensbewaking.

Energie-efficiëntie

De sensoren van het Amerikaanse leger doen nu nog alles tegelijk. Ze signaleren trillingen, geluid, licht en andere signalen die een mogelijke dreiging aankondigen. Dat betekent ook dat ze permanent stroom verbruiken, terwijl dat niet altijd nuttige informatie oplevert. Omdat de sensoren altijd aan het werk zijn, verkort dit de levensduur van de sensor of de batterij. Soms zelfs tot slechts enkele weken. De vervanging ervan kan het leven van militairen in gevaar brengen.

Een ondersteunend passief netwerk kan volgens DARPA de levensduur van de essentiële sensoren verlengen tot enkele maanden of zelfs jaren. Onderdeel van de studie is ook een efficiënter stroomverbruik van het actieve sensornetwerk.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: DARPA, Phys.org | Foto: Official U.S. Navy Page, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT