Deze microcontroller haalt energie uit lichaamswarmte

Microcontroller

23-04-2015 12:02 | Door: Willemien Groot

Een apparaat opladen met lichaamswarmte. Volgens het Amerikaanse concern Atmel is dat de toekomst voor kleine typen elektronica als gadgets en wearables.

Atmel ontwikkelde een nieuw type microcontroller (MCU) die heel weinig stroom nodig heeft. Volgens het concern verbruikt de SAM L serie slechts 30 procent van die van de concurrentie. Microcontrollers opereren, anders dan processors, zelfstandig in een chip. Ze verwerken en versturen zelf de data om een apparaat aan te sturen. Daardoor zijn controllers zodanig te programmeren dat ze, als de omstandigheden dat toelaten, alleen de meest basale functies uitvoeren.

Daardoor verlengt de nieuwe technologie de batterijduur aanzienlijk. Batterijen zijn minder vaak aan vervanging toe. Volgens Atmel kan dat leiden tot grote besparingen in de zorg, en de landbouw en offshore-industrie die afhankelijk zijn van apparaten die permanent informatie verzamelen. Het techbedrijf verwacht dat met de groei van het Internet of Things de behoefte aan controllers met een zeer laag stroomverbruik verder toeneemt.

Tijdens een demonstratie op de technologiebeurs CES liet marketingdirecteur Andreas Eieland een radio opladen door de warmte van zijn hand. Het opladen gebeurt door het verschil in omgevingstemperatuur en lichaamswarmte. Het materiaal rekt door de warmtetoevoer en produceert daardoor stroom.

De MCU zelf kan een paar jaar vooruit na een enkele oplaadbeurt. De verlengde levensduur van de batterij is afhankelijk van het gebruik. Atmel is een van de grootste fabrikanten van microcontrollers ter wereld.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ars Technica, Daily Mail | Foto: FM_Andreas, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven) en Atmel

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT