Luchtkoeling primeur voor datacentrum Groot-Brittannië

Rackspace Crawley groen datacentrum

24-04-2015 16:56 | Door: Willemien Groot

De Amerikaanse cloud-aanbieder Rackspace heeft in Groot-Brittannië een van de meest duurzame datacentra van Europa geopend. Het gebouw is ontworpen door Digital Realty Trust.

Het datacentrum in Crawley, West Sussex, maakt gebruik van directe koeling met buitenlucht, zonder ondersteuning van machines. Het complex is het eerste in Groot-Brittannië dat op deze schaal de technologie toepast. Het operationele energieverbruik voor het datacentrum is daardoor 80 procent lager.

Ook de stroom is afkomstig uit gecertificeerde hernieuwbare bronnen. Al laat het concern de precieze herkomst van de elektriciteit in het midden. Volgens Rackspace voldoet de nieuwe faciliteit aan de eisen van klanten over snelheid en energie-efficiëntie.

Best practices

Bij de inrichting van het datacentrum is verder gebruik gemaakt van de best practices en technologie uit het Open Compute Project. De non-profit organisatie is in 2011 opgericht door ICT-specialisten van Facebook, en stelt oplossingen voor de meest efficiënte servers, data-opslag en hardware voor datacentra vrij beschikbaar. Ook Apple en Cisco System zijn aangesloten bij het open source-platform.

Die aanpak van Rackspace resulteert in een hogere energie-efficiëntie. Onder optimale omstandigheden haalt de locatie een energie-efficiëntie (PUE) van 1,15. De PUE van een gemiddeld datacentrum is 1,7. 

Het complex heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante meter met een voorlopige capaciteit van 6 megawatt. Rackspace verwacht op korte termijn uit te breiden naar 12 megawatt. Het pand zelf is voorzien van een BREEAM Excellent certificaat voor duurzame bouw.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: IT Business, Rackspace, Open Compute Project | Foto: Rackspace

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT