Minder stroom en materialen bij vloeistofkoeling voor PC

CPU ventilatorkoeling

29-04-2015 11:31 | Door: Willemien Groot

Een passief vloeistofkoelsysteem voor de processor in computers bespaart stroom en materialen. Uit praktijktesten blijkt dat het systeem ook onder zware belasting stabiel blijft.

Het onderzoeksteam van de University of Alabama gebruikt een bestaande koelvloeistof voor elektronica van chemieconcern 3M. Fluorinert FC-72 is niet-geleidend, stabiel en heeft een kookpunt van 56 graden Celsius. Voor toepassing als processorkoeling de ideale temperatuur.

In het gesloten systeem stroomt de vloeistof door de processor, neemt de warmte op en verdampt. In een aparte warmtewisselaar condenseert de damp tot vloeistof en is opnieuw geschikt voor koeling. Het proces geschiedt geheel passief, er is geen pomp of compressor nodig.

Besparingen

Computerfabrikanten en consumenten kunnen besparen met de koeltechniek, omdat de ventilator en de bijbehorende bedrading overbodig raken. Voor computerfabrikanten levert dat in de productie een besparing op van $ 540 mln per jaar.

De ventilator is in computers een van de grootste stroomverbruikers. Vloeistofkoeling zou volgens de wetenschappers alleen al in de Verenigde Staten $ 6,3 mrd per jaar besparen op de elektriciteitsrekening. Die berekening is gebaseerd op de aanname dat er in de VS zo'n 300 miljoen computers zijn.

Broeikasgas

Het nadeel van Fluorinert is dat de fluorverbinding een sterk broeikasgas is, dat lang in de atmosfeer aanwezig blijft. Dat vergt een aanpassing van het recyclingsproces van toekomstige vloeistofgekoelde processors. 

Eerder deze maand verscheen een studie naar vloeistofkoeling bij datacentra. De Amerikaanse start-up LiquidCool Solutions heeft een systeem ontwikkeld dat 40 procent efficiënter is dan luchtkoeling.

Vloeistofkoeling CPU

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: University of Alabama | Foto: Nick Ares, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT