Datacentra Alticom testplaats voor energiesoftware

Zendmast Lopik

30-04-2015 19:23 | Door: Willemien Groot

Alticom, een Nederlandse aanbieder van datacentra stelt drie locaties beschikbaar voor experimenten met energiebesparende software.

De software is afkomstig van het Geyser-project, een Europees onderzoeksprogramma naar energie-efficiëntie in datacentra, vooral op het gebied van warmte en koeling. De eerste tests beginnen in september. Alticom maakt daarvoor capaciteit vrij in de locaties van Wormer, Lopik en Roermond. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Volgens de Nederlandse aanbieder van datracentra is er geen risico voor de klanten die gebruik maken van de diensten van het bedrijf.

Volgens Alticom zijn juist de kleinere faciliteiten geschikt voor het testen van de Geyser-software. Resultaten van aanpassingen aan het energieverbruik zijn direct zichtbaar. De datacentra van het Nederlandse bedrijf zijn gehuisvest in de 24 mediatorens waarvan Alticom de eigenaar is. In combinatie met een aantal kleine zendmasten levert dit de infrastructuur voor de Nederlandse omroepen en telecommunicatie.

De internationale organisatie Hivos plaatste het bedrijf eerder deze maand in de top 5 van meest duurzame datacentra van Nederland. Het bedrijf onderscheidt zich door het gebruik van 100 procent hernieuwbare elektriciteit uit Nederlandse bronnen. Alticom investeert ook in efficiënt stroomgebruik. De centra staan in de mediatorens op grote hoogte waardoor ze gebruik kunnen maken van luchtkoeling. Bovendien wordt de restwarmte ingezet om een deel van de torens te verwarmen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Alticom | Foto: Onderwijsgek, via Wikimedia Commons 3.0

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT