KPN bouwt CO2-negatief datacentrum in Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven

22-05-2015 13:17 | Door: Willemien Groot

Op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven verrijst het eerste CO2-negatieve datacentrum van Nederland. Hernieuwbare energie en een gezamenlijke warmtering maken het gebouw zeer duurzaam.

Het nieuwe datacentrum is eigendom van KPN en wordt gebouwd door het van oorsprong van Franse concern SPIE-ICS. Het pand draait geheel op hernieuwbare energie, die afkomstig is uit Nederland. Daarnaast is het datacentrum aangesloten op de warmtering van de High Tech Campus in Eindhoven. KPN gebruikt het systeem voor de eigen koeling en levert de warmte weer terug. Dat meldt de website DatacenterWorks.

Uit een eerste inspectierapport blijkt dat het centrum op koers ligt voor een Tier IV-certificering. Dat is een erkenning van het hoogste garantieniveau voor een betrouwbare levering dat een datacentrum kan bieden. Bijzonder is dat de certificering zou gelden voor een gebouw dat vrijwel volledig onafhankelijk van het vaste elektriciteitsnet opereert. Er is alleen een aansluiting voor de afname van noodstroom. De CO2-uitstoot voor de noodstroomvoorziening dekt KPN af met CO2-gecompenseerde Gold Standard-certificaten.

Bouw

Bij de bouw is verder rekening gehouden met de herbruikbaarheid van het pand. Volgens KPN is in het ontwerp uitgegegaan van het cradle-to-cradle-principe, zowel voor de bouw van het datacentrum als bij de inrichting. Het gebouw is volledig recyclebaar en kan in toekomst gemakkelijk een andere bestemming krijgen.

De eerste vier klanten hebben zich al gemeld. Het complex is modulair gebouwd. Daarmee is gemakkelijk meer ruimte te creëren voor nieuwe klanten.

KPN behoort tot de koplopers in Nederland in het gebruik van hernieuwbare energie. Het concern verwacht in 2015 volledig klimaatneutraal te opereren.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: DatacenterWorks, KPN | Foto: High Tech Campus Eindhoven

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT