Waarom Intel een mini-windpark op het dak bouwt

Intel Santa Clara, micro turbines on the roof

26-05-2015 14:27 | Door: Willemien Groot

Het hoofdkantoor van IT-concern Intel krijgt een mini-windpark. Op het dak van pand in Santa Clara, Californië komen 58 microturbines te staan.

Volgens Intel is het windpark een van de grootste van de Verenigde Staten. De 58 microturbines van de Amerikaanse windmolenbouwer JLM Energy zijn elk iets meer dan twee meter hoog en leveren gezamenlijk voldoende duurzame stroom voor het conferentiecentrum.

Het gaat om een pilot. Voor de opwek van hernieuwbare elektriciteit liggen daken van kantoren en woningen meestal vol zonnepanelen. Dakwindmolens bevinden zich nog in een experimenteel stadium. Het experiment moet Intel duidelijkheid geven of het mini-park past bij de eigen technologie en wat de beste locaties voor miniwindmolens zijn.

Eigen stroom

Het concern verzamelt alle data over de prestaties van het kleine windpark en deelt die met elektriciteitsbedrijven, windmolenbouwers en andere belangstellenden. Als blijkt dat het principe werkt, hoopt Intel dat meer ondernemingen het voorbeeld volgen. 

Intel installeerde zonnepanelen voor de overige stroom die het hoofdkantoor verbruikt. Uiteindelijk wil het IT-concern dat alle kantoren onafhankelijk van het bestaande elektriciteitsnetwerk kunnen opereren, Voor campussen wereldwijd is geïnvesteerd in zonnepanelen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Intel | Foto: Intel

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT