Google eist grote energie-effiëntie voor apps

Google Android

27-05-2015 13:54 | Door: Willemien Groot

De nieuwe versie van het besturingssysteem Android van Google is vermoedelijk weer energiezuiniger. De release voor Android M staat gepland voor augustus.

Volgens de website Android Police is bij de ontwikkeling van Android M gelet op de batterijduur en een slimmer gebruik van applicaties die veel stroom verbruiken. Eind deze week organiseert Google de jaarlijkse I/O conferentie, het podium waar Google nieuwe technologie presenteert.

Google zou de applicatie-ontwikkelaars hebben gevraagd extra te letten op stroomverbruik. Het stroomverbruik kan volgens de techgigant omlaag als apps niet automatisch inchecken op de locatie waar de smartphone zich bevindt. Andere besparende maatregelen zijn een zuinige stand als een Android-telefoon niet aan de lader ligt of wanneer de smartphone niet actief is en het scherm uitstaat.

Apps

Apps kunnen flinke hoeveelheden stroom verbruiken zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft. De Amerikaanse start-up Mobile Enerlytics zette vorig jaar de Estar-app in de Play Store die het stroomverbruik van apps rangschikt naar verbruik. Bij aankoop van een app in de Play Store kunnen gebruikers verschillende apps voor dezelfde dienst vergelijken. Estar scant ook de al gedownloade apps en haalt de grootverbruikers eruit. De Estar app geeft vervolgens een energiezuiniger alternatief voor eenzelfde type applicatie.

Uit een onderzoek van Alcatel-Lucent bleek vorig jaar dat WhatsApp en Twitter een relatief lage impact hebben op de batterijduur. Facebook Messenger is weer wel een stroomslurper. Android apps zouden een hoger stroomverbruik hebben dan applicaties voor de iPhone.

Uit een omstreden onderzoek van het adviesbureau Digital Power Group bleek vorig jaar dat een iPhone meer stroom verbruikt dan een koelkast.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Android Police, Mobile Enerlytics, Tweakers | Foto: Rob Buhlman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT