Precisiekoeling datacentra groeit 14 procent per jaar

Koelsystemen datacentra

03-06-2015 07:45 | Door: Willemien Groot

De markt voor precisiekoeling in datacentra groeit tot 2019 wereldwijd met bijna 14 procent per jaar. De groei is het gevolg van de toenemende vraag naar energie-efficiënte datacentra.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau TechNavio. Tussen 2014 en 2019 verwacht het bureau een groei van 13,84 procent. Vorig jaar ging TechNavio nog uit van 12 procent per jaar.

De technologie is bedoeld voor de koeling van IT-systemen. Het gesloten systeem bestaat uit een unit binnen en buiten het datacentrum en opereert op basis van sensorgegevens. De afgevoerde warme lucht ondergaat buiten een behandeling waardoor het precies op de juiste temperatuur en met de juiste luchtvochtigheid weer naar binnen gaat. Doordat de warme lucht geen onnodige behandelingen ondergaat, is het systeem veel efficiënter dan algehele koeling.

Volgens TechNavio zijn bedrijven zich meer dan vroeger bewust van mogelijke energiebesparende maatregelen. Ondernemingen verplaatsen hun data steeds vaker naar een centrale, externe opslag in de cloud. Daardoor neemt de vraag naar capaciteit bij datacentra toe. Er komen nieuwe centra bij. Verouderde faciliteiten krijgen bij een verbouwing nieuwe, energiezuiniger technologie.

Behalve energiezuiniger is precisiekoeling ook veel stiller dan gewone koeling.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TechNavio | Foto: Robert, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT