'Zuid-Koreaanse Google' vergroent datacentrum

Datacentrum Naver, Zuid-Korea

04-06-2015 09:54 | Door: Willemien Groot

Het grootste internetbedrijf van Zuid-Korea, Naver, stapt over op volledig hernieuwbare energie voor het datacentrum. De zoekmachine van Naver heeft in eigen land een marktaandeel van 75 procent.

Het IT-concern heeft de overstap naar 100 procent hernieuwbare energie woensdag aangekondigd. Het datacentrum in Chuncheon is een van de modernste in Zuid-Korea. Het complex is in 2013 opgeleverd en ontving een LEED Platinum-certificering voor duurzame bouw. Het is eerste IT-bedrijf in het land dat die duurzame doelstelling vastlegt. 

Naver levert de grootste zoekmachine van Zuid-Korea met 18 miljoen gebruikers per dag. Dat is goed voor een marktaandeel van 75 procent. Google volgt op gepaste afstand met iets meer dan 2 procent. 

Verwaarloosbaar

Het aandeel hernieuwbare energie bij Zuid-Koreaanse IT-bedrijven is verwaarloosbaar. IT-dienstenaanbieder SK C&C is met 1 procent hernieuwbare energie op het totale verbruik de grootste afnemer van groene stroom.

Zuid-Korea telt zo’n 100 datacentra die samen 2,6 miljard kilowattuur energie per jaar verbruiken. Dat is vergelijkbaar met het maandelijkse energieverbruik van 12 miljoen huishoudens.

Na een trage start is de Zuid-Koreaanse regering vorig jaar begonnen met financiële ondersteuning van de hernieuwbare energiesector. Het land heeft zichzelf tot doel gesteld de CO2-uitstoot in 2030 met 30 procent te verlagen. Een van de manieren om dit bereiken is de oprichting van een leaseconstructie voor zonnepaneleninstallaties voor bedrijven. 

De mededeling van Naver volgde kort op de publicatie van een rapport van de milieu-organisatie Greenpeace USA naar het hernieuwbare energiegebruik door IT-bedrijven in Zuidoost-Azië. Naver is van de vijf grootste IT-bedrijven in Zuid-Korea ook het meest transparant over de herkomst van de elektriciteit. Het is nog niet bekend welke hernieuwbare energiebronnen het concern gaat inzetten.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Korea Herald, Greenpease USA, Reuters | Foto: Naver

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT