Google lanceert Sidewalk Labs voor stedelijke vernieuwing

New York City

12-06-2015 12:17 | Door: Willemien Groot

Google heeft een nieuw bedrijf opgericht dat de leefbaarheid in steden moet verbeteren. Sidewalk Labs wil inspelen op de grote veranderingen in stedelijk gebied.

Sidewalk Labs is een project van Google en Dan Doctoroff, voormalig CEO van Bloomberg en voormalig wethouder Economische Ontwikkeling in New York City. Hij was onder meer betrokken bij de wederopbouw van de stad na de aanslagen op de Twin Towers. Volgens een aankondiging op de website Sidewalk Inc is Doctoroff aangesteld als CEO van het nieuwe bedrijf, dat zich vestigt in New York. 

Technologie

Doctoroff zegt dat Sidewalk Labs een belangrijke rol wil spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologie, ict-platformen en samenwerkingsverbanden die schaalbaar zijn voor iedere stad ter wereld. “Door de stedelijke technologie te verbeteren, is het mogelijk de levens van miljarden mensen te veranderen”, schrijft Larry Page van Google in het stuk.

Google houdt in het midden waar de focus ligt in het project. Het concern werkt onder meer aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Daarnaast lijkt het logisch dat glasvezelinternetaanbieder Google Fiber bij Sidewalk wordt betrokken. Het bedrijf rolt diverse toepassingen voor het eerst uit in het smart city-project in Kansas, in de Amerikaanse staat Missouri. 

Veranderingen

De website beschrijft verder hoe steden in hoog tempo veranderen door toenemende connectiviteit, het Internet of Things en de deeleconomie. Die veranderingen zijn al zichtbaar in het bedrijfsleven, de media en in de toegang tot informatie. Toch heeft bestaande technologie volgens Sidewalk Labs nog geen antwoord op uitdagingen als efficiënt vervoer, een lager energieverbruik en goedkoper wonen.

Sidewalk Labs is een van de vele langetermijnprojecten van Google. Het concern ontwikkelt en experimenteert met schillende technologiën zonder dat daarvoor een einddatum is vastgesteld. Onder meer het Loon Project, dat bewoners van afgelegen gebieden toegang wil geven tot internet, is daarvan een voorbeeld.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Sidewalk Labs | Foto: Erik Drost, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT