Fairphone 2 met kruiskopschroefjes

Productie Fairphone 2

16-06-2015 12:03 | Door: Willemien Groot

Fairphone heeft nieuwe details bekend gemaakt over de Fairphone 2 die deze zomer op de markt komt. Een gewone kruiskopschroevendraaier is voldoende om het toestel te repareren.

In het ontwerp van de nieuwe Fairphone 2 is alles te repareren of te vervangen. Dat heeft het Nederlandse bedrijf bekend gemaakt. Het scherm, de camera, microfoon, luidspreker en de usb-poort zijn op de meest simpele manier aan het toestel gekoppeld.

De smartphone is voorzien van kruiskopschroeven en klemmen, in plaats van schroefjes die zonder speciaal bedrijfsgereedschap niet zijn los te maken. Dat schrijft de techwebsite Tweakers, die het toestel al in handen heeft gehad. Daarnaast is ook de behuizing van de telefoon vervangbaar. Derde partijen mogen een eigen ontwerp maken met eventueel extra functies. Alleen de printplaat, met onder meer de processor, is niet te vervangen of te repareren. Het toestel is geschikt voor het nieuw 4G-netwerk.

Gebruiksgemak

Het bedrijf gebruikt onder meer tin en zeldzame aardmetalen van traceerbare herkomst uit de Democratische Republiek Congo. Bij producent Quallcom is een welzijnsfonds voor werknemers opgezet. Het Chinese concern voldoet volgens Fairphone aan de eisen rond duurzaamheid en eerlijke grondstoffen.

Eerder kondigde Faiphone al aan dat de telefoon vervangbare onderdelen zou bevatten. De eigenaar moet bovendien in staat zijn die reparaties zelf uit te voeren. Bij het toestel zit een boekje met instructies voor vervanging en reparatie. Volgens de Nederlandse eerlijke telefoonbouwer moet gebruiksgemak en de eigen invloed op de samenstelling van het toestel de betrokkenheid van de gebruiker vergroten. Door de vervangbare onderdelen gaat de smartphone ook langer mee.

De Fairphone 2 kost € 525. Van het eerste model zijn volgens Fairphone 60.000 exemplaren verkocht.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fairphone, Tweakers | Foto: Fairphone, met toestemming gebruikt

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT