Vodafone bespaart CO2, maar niet voor zichzelf

Vodafone logo

17-06-2015 09:07 | Door: Willemien Groot

Vodafone heeft bijgedragen aan een forse vermindering van de CO2-uitstoot van zijn klanten. De uitstoot van het telecombedrijf zelf is gestegen.

De besparingen bij de afnemers van Vodafone-technologie zijn vooral het gevolg van slimme meters en apparatuur die met elkaar zijn verbonden in het Internet of Things. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag van de telecomgigant. Vodafone claimt dat slimme meters, clouddiensten, teleconferenties en slimme logistieke oplossingen de CO2-uitstoot met 3,5 miljoen ton CO2 hebben verminderd. In Groot-Brittannië heeft Vodafone al een miljoen slimme meters geïnstalleerd.

Vodafone ontwierp voor de stad Groningen bijvoorbeeld een netwerk van sensoren voor een vuilophaalsysteem. De vuilnisbakken sturen een signaal als ze vol zijn. Dit bespaart niet alleen onnodige ritten. De vuilophaaldienst kan ook de meest efficiënte route uitstippelen om de prullenbakken te legen. Volgens Vodafone zijn de emissies als gevolg van transport met 18 procent gedaald. Voor de gemeente leverde dit een kostenbesparing op van ruim € 92.000.

Niet gehaald

In het duurzaamheidsverslag over 2014 erkent Vodafone dat de eigen doelstellingen om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn mislukt. De emissies stegen vergeleken met het jaar ervoor liefst 10 procent tot 2,8 miljoen ton CO2. Volgens het concern is dat het gevolg van een verdubbeling in het dataverkeer en uitbreiding van de eigen activiteiten.

Vodafone erkent ook dat het bedrijf dat de doelstelling van 50 procent CO2-reductie afgezet tegen het basisjaar 2007 niet wordt gehaald. De telecomgigant zegt op zoek te zijn naar nieuwe haalbare doelen waarin de besparingen bij de klant door Vodafone-technologie zijn meegenomen.

Volgens het telecombedrijf zijn alleen al in Groot-Brittannië forse besparingen mogelijk. Steden kennen nauwelijks de mogelijkheden van een Internet of Things. Uit de eigen M2M Adoption Barometer blijkt dat gemeenten ruim € 550 mln kunnen besparen met slimme straatverlichting en energiemanagementssystemen in overheidsgebouwen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vodafone | Foto: Vodafone Germany, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT