Smartphones recyclen met heet water

Smartphones recyclen met heet water

01-11-2012 11:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe printplaat kan een einde maken aan de groeiende hoeveelheid elektronisch afval. In heet water valt de nieuwe printplaat ‘gewoon’ uit elkaar.

De nieuwe recyclingmethode is ontwikkeld door onderzoekers van de National Physical Laboratory (NPL) in Engeland. Het kan een welkome oplossing zijn voor de groeiende hoeveelheid elektronisch afval, of e-waste, die ontstaat door afgedankte smartphones, computers en andere ‘intelligente’ producten.

Ondanks de grote hoeveelheden aan kostbare en zeldzame metalen is recycling van e-waste lastig en dus duur. Er zijn niet genoeg efficiente recyclingtechnieken gericht op dergelijke elektronica en het design is vaak niet geschikt voor recyclen. Een groot dedeelte van e-waste wordt daarom weggegooid in plaats van hergebruikt.

Simpelweg af te schrapen

De nieuwe printplaat bestaat uit zogenaamde ‘afritsbare polymere lagen’. Deze lagen zijn bestand tegen de warmte die ontstaat bij normaal gebruik, maar scheiden wanneer ze in aanraking komen met heet water. De componenten van de printplaten kunnen dan simpelweg worden afgeschraapt. Volledig intact en klaar om opnieuw gebruikt te worden.

Electronicaproducenten hoeven geen grote veranderingen toe te passen, want de technologie is gewoon toepasbaar op de componenten die ook nu in printborden worden gebruikt, zoals onder andere resistors en condensators. Daarbij is het nieuwe materiaal te gebruiken op zowel platte, onbuigbare borden als op flexibele electronica en driedimensionale constructies.

90% recyclebaar

Uit laboratoriumtests is gebleken dat met de nieuwe technologie wel 90 procent van het originele printbord gered kan worden. Een flinke vooruitgang, want volgens het NPL kan in bestaande borden slechts 2 procent hergebruikt worden.

De innovatieve technologie is ontwikkeld als onderdeel van het Britse ReUSE project (Reuseable, Unzippable, Sustainable Electronics) in samenwerking met technologiebedrijven In2Tec en Gwent Electronic Materials.

 

Een filmpje van de nieuwe technologie. Zo gemakkelijk dus.

Bron: Ecogizmo

Foto: William Ward

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT